Search

 

1. Automatizarea grupului termic:

 

Un grup termic care deservește o clădire include echipamente hidraulice, automate de reglare, pompe, actuatoare etc.
Reglarea temperaturilor agentului termic, prioritățile de încărcare a boilerelor și/sau a instalațiilor de încălzire, selectarea celor mai eficiente surse de caldură (pompă de căldură, panouri solare, cazan pe gaz, cazan electric, cazan pe lemne) se realizează cu automate programabile alese în funcție de instalația pentru automatizat.

 

Reglarea temperaturii agentului termic poate fi realizată în 2 moduri:

A. Reglaj în punct fix
B. Reglaj compensat cu temperatura exterioară

 

 

Analizăm o instalație de încălzire prin pardoseală:

 

Varianta A: Reglaj în punct fix
Este cea mai populară soluție folosită. Acest mod de reglare asigură o temperatură constantă, prestabilită, a agentului termic. Prin amestecul agentului termic de la generator (sursa de căldură) cu returul instalației de încălzire, se va asigura în instalație o temperatură constantă (de exemplu: 40°C).

 

Avantaje: Reglaj bun și cost de instalare mic.

Dezavantaje: Temperatura agentului termic în instalație rămâne constantă (de exemplu: 40°C) indiferent de temperatura exterioară. Iarna însa sunt și temperaturi pozitive de +15°C sau chiar +20°C și în aceste situații, se va resimți o pardoseală foarte caldă, care nu este tocmai sănătoasă.

 

Exemple de regulatoare cu reglaj în punct fix:
VTA – Ventile termostatice de amestec pentru încălzire în pardoseală și ACM
GDA – Grup de circulație și pompare cu temperatură fixă
CRA 100 – Regulator electronic și servomotor pentru menținerea temperaturii constante a agentului termic

 

Varianta B: Reglaj compensat cu temperatura exterioară
Acest sistem va regla dinamic temperatura agentului termic în funcție de temperatura exterioară. Se alege o curbă de caldură (presetabilită în automatul de reglare). Regulatorul va regla creșterea temperaturii agentului termic odată cu scăderea temperaturii exterioare. Spre exemplu, dacă alegem panta de 0,5°C și afară sunt +15°C, agentul temic va avea temperatura de 27°C. Dacă afară sunt 0°C, temperatura agentului va crește cu 7,5°C deci, 34,5°C. Dacă afară vor fi -15°C atunci, temperatura agentului termic va fi de 42°C. Evident, fiecărui grad termic exterior îi va corespunde o temperatură a agentului termic. Temperatura maximă și minimă a agentului termic este fixată în regulator evitându-se încălzirea/răcirea peste anumite praguri. De exemplu se poate stabili ca temperatura minimă a agentului termic să fie 27°C și temperatura maximă 40°C. Făcând aceste presetări, indiferent de temperatura exterioară, temperatura agentului termic va fi reglată între aceste 2 limite.

 

Aceste regulatoare sunt folosite și pentru reglarea circuitelor de calorifere sau ventiloconvectoare.

 

Avantaje: prin alegerea unui astfel de regulator, confortul termic și eficiența energetică sunt maxime!
Dezavantaje: costul regulatoarelor este puțin mai mare decât în cazul reglajului în punct fix.

 

Exemple de regulatoare cu reglaj compensat cu temperatura exterioară:
1. Servoregulator ESBE 90 C
2. CRC 141
3. Smile SDC
4. EMMETI RCE

 

Pompele de caldură sau unele centrale pe gaz performante au integrate (sau pot fi comandate opțional) regulatoarele de reglaj pentru circuitele de încălzire/răcire.

 

 

2. Automatizarea controlului temperaturilor în camere:

 

Reglarea temperaturilor dorite în fiecare cameră sau zonă a cladirii este importantă pentru că orientarea spațiilor (expunerea la soare) de obicei este diferită. Neavând un sistem de reglaj independent al temperaturilor, există situații în care în camera expusă la soare temperaturile să fie ridicate determinând oprirea sistemului de încălzire iar în camerele nordice să fie frig. Pentru a evita asemenea situații este recomandată instalarea senzorilor de temperatură în fiecare cameră.

 

Controlul temperaturilor în camere poate fi realizat cu termostate clasice care comandă un termomotor instalat pe circuitul de încălzire aferent spațiului. Aici reglajul este local și fiecare ocupant al camerei presetează termostatul după un scenariu dorit.

 

Controlul temperaturilor poate fi realizat și cu soluții moderne formate din senzori, relee termice și termomotoare – vezi aici. Aceste echipamente interacționează între ele pe un cablu de comunicație numit bus și prezintă foarte multe avantaje:
– precizie mare de măsurare a temperaturii
– menținerea unei temperaturi constante cu variații de +0,1°C
– vizualizarea temperaturilor pe display sau pe telefoane smart
– modificarea temperaturilor de pe telefon sau după diferite scenarii
– control total al instalației de încălzire/răcire de la distanță etc